Галерия - Фото

Здравни експерти си нарязаха вратовръзките в подкрепа на борбата срещу хепатита
Прочетена: 383 пъти
Снимки: "Хепасист"

В София се провежда двудневна регионална конференция под надслов „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения“. В нея участват представители на 10 държави от региона на Централна и Източна Европа, съобщиха от „Хепасист“.

 

В рамките на сесията всички участници се обединиха около необходимостта от включване на всички заинтересовани страни в посока ограничаване разпространението на вирусните хепатити и ХИВ, като в знак на подкрепа и солидарност към пациентите с хепатит всички отразяха поставените им вратовръзки, които са част от кампанията „Скъсай с хепатита“ – елемент от кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита (28 юли 2018 г.).

 

Конференцията продължава с панелни сесии за добрите практики от света и региона в посока елиминиране и въвеждане на ефективни политики по отношение на тези социалнозначими заболявания.

 

Събитието ще завърши с приемане на резолюция от всички участници, в която се призовава към общи усилия за разработване на цялостни програми за скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ.

 

Регионалната конференция „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения” се реализира под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС, Комисия по здравеопазването към Народното събрание и Министерство на здравеопазването на Р България, като организатори са Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и Българска асоциация за изучаване на черния дроб.

 

Конференцията събира на едно място над 80 участници, сред които представители на Европейската комисия – Директорат „Здравеопазване и безопасност на храните” – звено С3 Заплахи за здравето, членове на Европейския парламент, Световната здравна организация, представители на държавни институции, здравните власти и експерти, пациентски организации, журналисти и индустрия от десет държави от региона на Централна и Източна Европа - Румъния, Латвия, Полша, Унгария, Чехия, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Хърватска, Република Македония и България.

 

Сред основните цели на събитието са идентифициране на ключовите препятствия, пред които са изправени всички заинтересовани страни и институциите по отношение на скрининга и превенцията на вирусния хепатит и ХИВ, като същевременно се предостави възможност за обмяна на опит и добри практики от региона и извън него, като: съществуващи програми, налична инфраструктура и капацитет, създадени стратегии (примери за интегриране на стратегиите за ХИВ/ хепатит, примери за програми за превенция, примери за използване на структурните фондове на ЕС и други).

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се