Новини - България

За последните пет години АстраЗенека е инвестирала 130 млн. лв. в България
Прочетена: 133 пъти

АстраЗенека България е седма иновативна фармацевтична компания по приходи в България. През последните 10 години компанията осигурява достъп на българските пациенти до 20 нови медикаменти. Това каза изпълнителният директор на компанията Зоя Паунова по време на форум „Шведските водещи инвеститори - разширяване на бизнеса в България чрез иновации“, организиран съвместно от Шведско-българската търговска камара, Н.Пр. Луиз Бергхолм, Посланик на Кралство Швеция за България, Българска агенция за инвестиции. Събитието се организира като част от провежданата за първи път у нас Седмица на Швеция в България – 3-13 октомври 2019 г. Целта на събитието е да популяризира шведския бизнес и култура в България.

 

България се нарежда на 20-то място в света по инвестиции в клинични проучвания с 300 милиона лева годишни инвестиции, като приносът на АстраЗенека е водещ. През последните 5 години компанията е инвестирала в страната 130 млн. лв.,  като на 68 млн. лв. възлиза инвестицията в научноизследователска и развойна дейност. Компанията е отличена като най-добър работодател в България за 3 поредни години и е в топ 5 на най-добрите работодатели в Централна и Източна Европа.

 

АстраЗенека оперира в повече от 100 страни като производствените й бази са в 18 държави. В нея работят 61 100 служители  и има повече от 600 сътрудничества и партньорства в световен мащаб. Всяка година компанията инвестира 4 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност.

 

„Инвестираме в три основни терапевтични области - онкология, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания и респираторни заболявания. Сътрудничим  със световноизвестни учени и академични институции и  партнираме с водещи компании от научния сектор. Един от стратегическите ни приоритети е да постигнем научно лидерство“, каза Зоя Паунова пред участниците във форума.

 

Тя отбеляза, че едновековната история на компанията съдържа огромно богатство от научни открития, отличия и пробиви в медицината, което се основава на силата на науката и иновацията.

 

„Дарили сме света с 18 нови класове медикаменти сред които - обща, локална и инхалаторна анестезия, бета блокадата, инхибиторите на протонната помпа, PARP инхибиторите, SGLT2 класа – за лечение на социално значими заболявания като сърдечно-съдовите, онкологични, диабет. Нашата реализирана мечта е да подобрим живота на 500 хиляди пациенти в нашата страна чрез силата на науката“, добави Паунова.

 

В стратегически партньорства компанията трансформира подхода към откриването на лекарства. Така например в процеса на разработката на нови лекарства, за да се ускори и прецизира разбирането на заболяванията, AstraZeneca въвежда употребата на CRISPR (прецизно средство за редактиране на генома, което дава възможност на учените да работят вътре в клетките и да правят конкретни промени в гените).

 

„Прецизният контрол над генома ни позволява точно моделиране на болестните механизми на субклетъчно ниво в рамките на седмици, а не на месеци, както досега, и тези модели могат да се използват за разработването на нови, по-ефективни с предсказуем профил на безопасност лекарства“, каза Зоя Паунова.

 

Компанията влага сериозен ресурс и в научноизследователска дейност за мобилизирането на имунната система на човека в борбата с рака. Целта е чрез имунотерапията да се възстанови способността на имунната система да открива и убива раковите клетки. Имунотерапията и по-точно PDL-1 инхибиторите действат като актуализация на софтуера на имунната система, обясни Зоя Паунова.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се