Новини - България

Трима българи се връщат от Китай - слагат ги под карантина във ВМА
Прочетена: 109 пъти

Тримата български граждани, които се намират в град Ухан, се очаква да пристигнат в Европа утре, като двама от тях ще пристигнат с френски самолет, а третият с германски. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.

 

„Координацията по пристигането на българските граждани се осъществява от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА“, посочи още здравният министър.

 

От Военномедицинска академия информираха, че екип от военномедицински специалисти ще участва в транспортирането на българите с военен транспорт до България. Те ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА в стаи със специален достъп. Осигурени са – както за тях, така и за специалистите, които ще ги наблюдават, изолационни костюми, защитни маски и очила. Няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период. Информация за състоянието им ще бъде подавана своевременно на средствата за масова информация.

 

От днес лабораторията на ВМА разполага и с китовете за генетична диагностика на новия коронавирус 2019-nCoV. Ситуацията с разпространението на вируса се следи непрекъснато. Разработени са планове за реакция и действия, свикан е Кризисен щаб, включващ и военномедицинско разузнаване.

Коментари

април 2020

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се