Галерия - Фото

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ стана на 40 години
Прочетена: 345 пъти
Снимки: УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив отбеляза днес 40 години от основаването си. Празникът се организира с няколко месеца закъснение, защото клиниката е основана през есента на 1977 г., разказа нейният началник доц. д-р Драго Желев. По време на тържеството той представи историята на клиниката от момента на нейното основаването до наши дни. Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент са работели в Първа, Втора и Трета хирургии на УМБАЛ „Свети Георги“. Трима от основоположниците на клиниката все още работят в нея – самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница. Пред гостите на честването и тримата изтъкнати съдови хирурзи споделиха спомените от ранните години на клиничното звено.

 

През 1977 г. клиниката започва работа с 40 легла и само една операционна зала. В наши дни операционните са 4, като две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Годишно през клиниката преминават около 3000 пациенти, извършваните през годината операции също достигат 3000. А общо за 30 години в клиниката са поставени над 10 хил. пейсмейкъра. В Клиниката по съдова хирургия са извършени и 3 трансплантации при пълно прекъсване на крайниците.

 

Клиниката разполага с уникална за страната хибридна операционна зала, собствена инвестиция на ръководството на лечебното заведение в размер на почти 1,3 млн. лв. В  залата функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се