Новини - България

Доц. Даниела Попова: Над 30% от хората развиват метаболитен синдром, но не знаят това
Прочетена: 377 пъти
Снимка: Redmedia

Затлъстяването е едно от най-разпространените състояния, които крият висок риск за здравето. Не по-малко опасен е метаболитният синдром, защото той не боли и много хора дори не знаят, че го имат. Това заяви днес при откриването на акция "Заедно за превенция на диабета" доц. Даниела Попова, ръководител на Клиника по ендокринно-метаболитни заболявания при столичната Университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". В градинката пред лечебното заведение Българската диабетна асоциация, подкрепена от фармацевтичната компания Зона Фарма организира днес скрининг с измерване на лабораторни показатели и прегледи на място с насоченост към ранно откриване на захарен диабет тип 2. 

 

"Хората с метаболитен синдром боледуват 3 пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания, 5 пъти по-често от захарен диабет и умират 2 пъти по-често от сърдечно-съдова смърт", посочи данни от епидемиологични проучвания доц. Попова.

 

По нейните думи над 30% от хората развиват метаболитен синдром и не обръщат внимание на превенцията, а навременното му откриване може да предотврати много усложнения. Да се изследват редовно нивата на кръвната захар, общия холестерол и триглицеридите е препоръката на специалиста. Тя призова за обединени усилия на лекари и пациенти, защото това е начинът да има повече навреме диагностицирани и правилно лекувани пациенти. По думите на доц. Попова правилното хранене и спазване на препоръките за поддържане на тегло в рамките на нормата също е важна предпоставка за добро здраве.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се