Новини - В медиите

БНР: Сдружение алармира, че в болниците липсват онколекарства, неразрешени за употреба у нас
Прочетена: 107 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българско сдружение "Лимфом" алармира за липсата на важни за пациентите медикаменти за лечение на онко и хематологични заболявания. Осем лекарства, които се използват като първа линия за лечение на онкологични и хематологични заболявания и се прилагат в болниците, липсват повече от година, съобщава БНР като се позовава на Пиринка Петрова, председател на Българско сдружение "Лимфом", която за пореден път е информирала Министерство на здравеопазването за проблема.

 

Лекарствата не са разрешени в България, нямат утвърдена цена или са със заличена и се закупуват от болниците по специален ред.

 

"Не всички имат тези финансови възможности. Някои ги купуват и си остават за тяхна сметка. Други ги купуват, но след това пациентът им ги заплаща, на болницата. При трети пък направо се казва на пациента: „Трябва ти еди какво си, намери си го“, а той хуква по съседните държави", казва Петрова.

 

От Министерството на здравеопазването отговарят, че става дума за лекарства, неразрешени за употреба, които се закупуват по специален ред и само едно от липсващите последните шест месеца има редовни доставки в болниците. От сдружение "Лимфом" настояват тези медикаменти отново да се заплащат от здравната каса.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се