Събития -

Благотворителна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване „Защото кръвта е живот“

13.07.2019 - Събота
09:00 - 12:00 ч.
НЦТХ
гр. София

На 13.07.2019 г., събота, от 09:00 до 12:00 ч. в сградата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) на ул. „Братя Миладинови“ 112 в София ще се проведе благотворителна акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване под надслов „Защото кръвта е живот“. Тя е по инициатива на най-големия мото клуб в България Sofia Riders и се осъществява в партньорство с Българския Червен кръст и НЦТХ. Представителите на софийските мотористи д-р Асен Цеков и Андрей Дянов призовават любителите  на мотори и всички желаещи да подкрепят благородната кауза като се присъединят към нея.

 

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители и се използва при планови и спешни хирургични интервенции, за лечение на пациенти с остри кръвозагуби причинени от травми, при тежки изгаряния, злокачествени заболявания, както и при пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

 

 

***

Българският Червен кръст напомня:


Два-три дни преди акта на кръводаряване трябва да се храните редовно и разнообразно – това подобрява силите на организма и качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. В деня на процедурата следва да  избягвате тежкия физически труд, спортуването, алкохол и цигари, да спазвате дадените указания и да пиете достатъчно течности.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се