Галерия - Фото

Алпинистът Боян Петров представи книгата си „Първите седем“ пред медици
Прочетена: 721 пъти

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров започна презентацията на книгата си „Първите седем” пред служителите на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение.

 

Жестът му не е случаен – точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяват инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поемат именно специалистите от ВМА. Днес двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата.

 

От своя страна началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров също изказа своята признателност към тях:

„Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В кориците на изданието могат да се намерят нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да се пребори човек с изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.

 

Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.

 

По време на презентацията Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, когато е бил в реанимация след инцидента през лятото на миналата година.

Коментари

юли 2020

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се